Veelgestelde vragen over airconditioning.

Dat een airconditioner in huis of op de werkplek voor een comfortabele temperatuur zorgt is bekend. Toch is er ook nog veel niet bekend over airconditioning, bijvoorbeeld dat een airconditioner ook een warmtepomp is waarmee je energiezuinig kan verwarmen. En bestaan er nog hardnekkige misverstanden over airconditioning, ziek worden door de airco bijvoorbeeld is zo'n fabel. Hieronder een selectie van de meestgestelde vragen over airconditioning.

Heb je een vraag die hier niet bij staat of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een erkende TOSHIBA installateur om je vrijblijvend te laten informeren over de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie.

  • Kan airconditioning nog meer dan koude lucht uitblazen?
  • Maken airco's lawaai?
  • Kan je ziek worden van airconditioning?
  • Is airconditioning duur?
  • Airco’s gebruiken toch heel veel elektriciteit?
  • Is de bediening begrijpelijk of zit ik straks met 100 knopjes en functies waar ik niks mee kan?
  • Kan ik subsidie krijgen?
  • Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?
  • Is het toegepaste koudemiddel in mijn airconditioning installatie gevaarlijk?
  • Moet ik bij vernieuwing zowel het binnendeel als het buitendeel laten vervangen?
  • Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?
  • Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?
  • Wat is R32?

Kan airconditioning nog meer dan koude lucht uitblazen?
Ja. Een TOSHIBA airconditioner zuivert en ontvochtigt bijvoorbeeld de lucht. Maar belangrijker nog om te weten is dat een moderne airconditioner ook prima in staat is om te verwarmen. Omdat dat gebeurt met warmte uit de buitenlucht is dat een heel duurzame manier van verwarmen die ook nog eens een fikse besparing op de gasrekening oplevert!

Maken airco's lawaai?
Airconditioners maken altijd wat geluid, net zoals elk elektrisch apparaat in huis. De systemen van TOSHIBA zijn heel stil terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat, natuurlijk produceren ze op de hoogste stand meer geluid maar dat is altijd een tijdelijke situatie. Is de gevraagde temperatuur bereikt? Dan schakelt de airco automatisch over naar een lagere en dus stillere stand. Binnen produceert een airco in het gunstigste geval zelfs niet meer dan maar 20dB aan geluid! Dat is bijna onhoorbaar, vergelijkbaar met het geluid van ritselende blaadjes of gefluister.

Kan je ziek worden van airconditioning?
Nee. Een airconditioner koelt en droogt de lucht, daar kan je niet ziek van worden. Sterker nog; een airco trekt o.a. pollen uit de lucht, voor bijvoorbeeld hooikoortspatiënten is het dus zelfs letterlijk een verademing. Van belang is wel dat de installatie goed onderhouden wordt zodat alles naar behoren werkt, net als je CV-ketel of de auto.

Is airconditioning duur?
De aanschaf en installatie van airconditioning kost geld, net als de aanschaf van andere apparaten. Maar door de lange levensduur is de afschrijving laag, tel daarbij de besparing op stookkosten op en dan is het de investering dubbel en dwars waard. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een airconditioner. Meer info hierover is hier te vinden.

Airco’s gebruiken toch heel veel elektriciteit?
Alle elektrische apparaten gebruiken natuurlijk energie, airco's dus ook. Maar airconditioners van TOSHIBA scoren wél zeer hoog als het om energie-efficiëntie gaat. En ze zijn uitgerust met de laatste nieuwe technisch innovaties die een belangrijke rol spelen bij het verminderen van energieverbruik.

Is de bediening begrijpelijk of zit ik straks met 100 knopjes en functies waar ik niks mee kan?
Er zijn veel verschillende manieren om je airco te bedienen. Van vrij eenvoudig tot heel uitgebreid. De standaard meegeleverde bedieningen zijn altijd voorzien van duidelijk leesbare toetsen en in veel gevallen van een verlicht lcd-scherm waarop je eenvoudig af kunt lezen wat de status van je airconditioner is. Elke bediening wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing. Mocht je er niet uitkomen, kan je installateur je helpen.

Kan ik subsidie krijgen?
Er zijn op dit moment twee subsidieregelingen van kracht waarvan er één ook toegankelijk is voor particuliere gebruikers. De zakelijke subsidie betreft de EIA – Energie Investeringsaftrek – en is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie. Een andere subsidieregeling, de ISDE, is beschikbaar bij de aanschaf van een warmtepompsysteem voor verwarming en warm water zoals de TOSHIBA Estia warmtepomp. Een erkend installateur kan je meer vertellen over de subsidieregelingen, informatie is ook te vinden op de website van de RVO.

Moet ik de ramen en deuren dichthouden als de airconditioning aan is?
Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat je binnen wil. Het energie-verbruik gaat omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur duurt langer. Als de verwarming aan is zetten we de buitendeur ook niet open. Ventilatie blijft in alle gevallen noodzakelijk.

Is het toegepaste koudemiddel in mijn airconditioning installatie gevaarlijk?
Nee. TOSHIBA past al sinds geruime tijd geen schadelijke koudemiddelen meer toe en is zelfs bijna volledig overgestapt op het nog milieuvriendelijkere koudemiddel R32. Voor installatie dient de installateur wel bevoegd te zijn middels een F-gassen certificering zodat je zeker weet dat de installatie volgens de wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd.

Moet ik bij vernieuwing zowel het binnendeel als het buitendeel laten vervangen?
Ja. De combinatie binnendeel/buitendeel bepaalt namelijk de capaciteit en het energieverbruik. Bovendien geeft een door de fabrikant ontworpen combinatie gewoon het beste resultaat én recht op garantie.

Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?
Als de installatie dagelijks in gebruik is is het advies de filters 4 x per jaar te reinigen. Het is niet moeilijk; een vervuild filter kan worden uitgezogen met een stofzuiger of in sommige gevallen worden uitgewassen. Tijdens het jaarlijks onderhoud van de airconditioner zal een TOSHIBA-vakinstallateur de filter ook controleren en zo nodig vervangen. Het is dus slim om daarover afspraken te maken met je installateur.

Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?
Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.

Wat is R32?
Een airconditioningsysteem gebruikt koudemiddel om te koelen, dit koudemiddel is een zogenaamd F-gas. Schadelijke F-gassen worden in het kader van vermindering van CO2 uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering steeds meer uitgebannen. Voor het koudemiddel in airconditioners wordt daarom gefaseerd de overstap gemaakt op een milieuvriendelijkere variant; R32. Het grootste gedeelte van de TOSHIBA systemen zijn inmiddels voorzien van dit R32 koudemiddel. Daar merk je als gebruiker niets van, het milieu echter wel. Met het toepassen van R32 wordt namelijk een start gemaakt met het uitbannen van gassen met een hoog Global Warming Potential. Uiteindelijk zal voor steeds meer airconditioningsystemen de overstap gemaakt worden.