systemen-header
 
 

In de basis bestaan airconditioning systemen uit 3 componenten, de binnenunit, de condensorunit en de regeling. De binnenunit zorgt voor het onttrekken van de te conditioneren lucht en het weer toevoeren van de geconditioneerde lucht. De binnenunit is door middel van koudemiddelleidingen aangesloten op de buiten opgestelde condensorunit. Deze zorgt voor circulatie van het koudemiddel en afgifte van de overtollige warmte (of koude) aan de buitenlucht. Afhankelijk van de keuze van het systeem worden airconditioningsystemen meestal geregeld door een infrarood afstandsbediening of een bedrade wandbediening. Aanvullende centrale regelingen zorgen voor een optimaal centraal beheer van het klimaatbeheersingsysteem en een soepele integratie met onder meer gebouwbeheerssystemen.

De keuze van het soort airconditioning systeem wordt eigenlijk vooral bepaald door het aantal te conditioneren ruimten en de gewenste functies van het systeem: koelen, verwarmen, warm water of combinaties hiervan. Voor iedere situatie geldt dat TOSHIBA een passende oplossing biedt. Van zolderkamer tot luxe villa, van thuiskantoor tot kantoorgebouw, van snackbar tot hotelketen en van praktijkruimte tot winkelcentrum.

situatie huis

Functies

Als het systeem alleen hoeft te koelen, voldoet een zogenaamd cooling only systeem. Meestal worden deze toegepast in aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem en zorgen voor koelte tijdens warme dagen. Als er ook verwarmd moet kunnen worden, zal de keuze vallen op een toerengeregelde – en dus energiezuinigere- inverter warmtepompsysteem. Deze koelen tijdens warme dagen en verwarmen tijdens koude dagen. Zo heeft u dus altijd de gewenste temperatuur, het gehele jaar door.

Nagenoeg alle airconditioningsystemen zijn tegenwoordig voorzien van innovatieve luchtfilterings- en reinigingstechnieken en zorgen tevens voor een comfortabele luchtcirculatie (ventilatie) en ontvochtiging. Met als resultaat dat de binnenlucht altijd fris en schoon is en aangenaam aanvoelt.

Als het systeem ook moet voorzien in sanitair warm water, spreken we van een warmtepomp met hydromodule. Behalve het binnenklimaat, zorgt het systeem dan tevens voor sanitair warm water in de keuken of badkamer. Bovendien regelt zo’n warmtepompsysteem tevens de watertemperatuur van uw vloerverwarming en laag-temperatuur radiatoren.

Aantal ruimten

Als er sprake is van één ruimte, is een single split-systeem de beste oplossing. In de ruimte hangt een binnenunit die door middel van een leidingset wordt verbonden met de buitenunit die op het dak, aan de buitenmuur of op de grond wordt geplaatst. De bediening van een single split gebeurt meestal via een infrarood afstandsbediening.

Voor twee tot vijf ruimten, is een multisplit systeem meestal de beste oplossing. Maximaal vijf binnenunits worden dan door middel van leidingen gekoppeld aan één buitenunit. Voor de bediening van een multisplit kan gekozen worden voor een infrarood afstandsbediening of een bedrade wandbediening.

Als het gaat om meerdere ruimten, zal in de meeste gevallen gekozen worden voor een VRF-systeem. Op die manier kunnen vele binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit, die op hun beurt ook weer onderling gekoppeld kunnen worden. Bij een VRF systemen worden doorgaans een bedrade wandbedieningen toegepast. De intelligente regeltechniek van TOSHIBA zorgt voor slimme koppelingen met gebouwbeheersystemen en minimaliseren tevens het energieverbruik.