De waarde van voorraad


Sjef van Domburg, business manager van Van Domburg Transport en Jeroen van Kaam, algemeen directeur van Intercool Technics, kijken terug op een jaar waarin alles wat zij dachten te weten over voorraad op losse schroeven kwam te staan. 

“En dat is bijzonder want de relatie, en dus gezamenlijke kennis, tussen Van Domburg en Intercool gaat al bijna 50 jaar terug” benadrukt Sjef als we ze samen spreken in het enorme magazijn in Ridderkerk. Jeroen vult aan: “een waardevolle relatie die bijdraagt aan de kernwaarde waar Intercool voor staat: doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Zonder een betrouwbare transportpartner is dat bijna niet waar te maken. Als onze klanten bij ons Toshiba apparatuur bestellen moeten ze erop kunnen vertrouwen dat de spullen er op tijd zijn en daar zetten wij ons samen al jaren intensief voor in. Door de jarenlange samenwerking met Van Domburg zijn de chauffeurs vertrouwde gezichten voor onze klanten en vice versa. Die weten: hier moet ik even bellen als ik in de buurt ben en daar moet ik oppassen voor de hond.”

Flexibel of doodgewoon?
“Eigenlijk gewoon service zoals dat vroeger heel normaal was” aldus Sjef. Jeroen: “Ja! Precies! Blijkbaar is dat niet meer zo normaal. Maar zolang ik directeur ben bij Intercool blijven we dat nastreven. Niet alleen met onze transportpartner maar langs de hele linie. We nemen zelf de telefoon op, hebben een bevlogen serviceteam en kijken altijd hoe en waar we kunnen helpen, ook als het wel eens anders dan anders loopt. Flexibel heet dat dan, ik vind het doodgewoon.”

De duurste file ter wereld
En anders dan anders was het afgelopen jaar. We lopen het magazijn in waar de stellingen van onder tot boven en van links naar rechts zeer goed gevuld zijn met….voorraad. Op zichzelf een gebruikelijk plaatje maar de zomer van 2021 bracht daar verandering in. “De duurste file ter wereld met de vastgelopen Ever Given in het Suezkanaal, een wereldwijd tekort aan zeecontainers, chips, materialen en de voortdurende pandemie waren samen een recept voor ellende” legt Jeroen uit. Iedereen zat thuis, er werd veel (online) besteld en dat zorgde voor fors meer vervoersbewegingen wereldwijd en een verveelvoudiging van de vraag naar containers, materialen en computerchips.

Ook bij Van Domburg moesten alle zeilen bijgezet worden om vraag, aanbod en logistiek op elkaar af te stemmen.

“Voor het eerst in 50 jaar konden we onze belofte: ‘Vandaag besteld, morgen in huis’ niet waarmaken en dat heeft er, in alle opzichten, flink ingehakt bij ons” vertelt Jeroen.

“Helaas zijn er diverse factoren waar Intercool geen invloed op heeft, denk aan de beschikbaarheid van componenten voor de Toshiba fabriek, tekorten aan zeecontainers, stijgende prijzen voor materialen. Daarnaast is de levertijd vanaf bestelling tot aan beschikbaarheid in Nederland toch al gauw zo’n vier maanden, als alles loopt zoals het zou moeten.”

Nogal wat onzekerheden dus met vervelende gevolgen voor de klanten en de markt.
Hoe nu verder?

2 x zoveel voorraad
Jeroen: “We hebben samen met alle afdelingen goed gekeken: wat kan Intercool doen, waar hebben we invloed op? Het antwoord: onze voorraad en de manier hoe we hier mee omgaan, van bestelling tot uitlevering.”

    Wat kan Intercool doen, waar hebben we invloed op?



Dat heeft geresulteerd in een voorraad die voor het begin van het traditionele seizoen twee keer zo hoog is als gebruikelijk. Daarbij is uitgegaan van de cijfers van de afgelopen twee jaren, waarin de vraag enorm is gestegen. Daarnaast is er ook op logistiek en administratief vlak een behoorlijke slag geslagen, zo is er een geheel nieuw voorraadmanagementsysteem aangeschaft om beter op de behoeften van klanten en de markt in te kunnen spelen.

Natuurlijk blijft het een kwestie van vraag en aanbod. Jeroen: “Als de markt ontploft en toelevering stokt, dan raakt ook een grote voorraad vroeg of laat op. Heel eerlijk: zekerheden en garanties zijn hierin helaas niet te geven. Ik kan onze klanten wel verzekeren dat Intercool er bovenop zit, nog meer dan voorgaande jaren”

Van Domburg heeft natuurlijk ook het nodige gedaan om in de toekomst beter te kunnen acteren op veranderende omstandigheden. “Sneller lossen bijvoorbeeld en slimmer werken heeft een efficiëntieslag opgeleverd waar we absoluut beter van geworden zijn” vertelt Sjef, “dit is voor ons een leerproces geweest waardoor we onszelf heel snel hebben verbeterd en dat is een positieve ontwikkeling.”

Jeroen: “Elke bestelling die bij ons binnenkomt betekent een eindgebruiker die zit te wachten op zijn producten, het laatste dat we willen is onze klanten in een moeilijke positie brengen.”


Je weet pas wat je mist…
Al met al heeft het roerige jaar dus ook nog wel wat nieuwe inzichten gebracht, zo hebben ze bij Van Domburg weer even gevoeld wat de waarde is van écht goede service. Sjef: “door de drukte moesten we wel eens uitwijken naar externe partijen, dan merkten onze klanten wel eens dat dat niet altijd vanzelfsprekend is. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.”